torsdag 22 november 2012

Djupa funderingar, hanterar vi våra hästar egtnligen rätt inom ridsporten?

Jag har nu också fastnat på det ang. hur vi i ridsporten egentligen hanterar våra hästar. Speciellt efter att ha sett dokumentären. Bett i munnen, sadlar på ryggen, sporrar och spön. Skulle ni sätta ett bett på en hund? Skulle ni sparka er hund i sidan med en sporre? Skulle ni slå er katt med ett ridspö? Visst är hästar större djur, men ett bett har inverkan på otroligt mycket nerver. Varför lärde man sig inte för hundra år sedn att hoppa utan allt denna utrustning? Låta hästen vara häst. Varför tvinga hästen, varför inte be den i stället...? Man blir alltid splittrad då man ser sådana dokumentärer och har sådana diskussioner. Man vill ju sin häst väl. Visst har man många gånger sätt om hästen inte hoppar, att folk sparkar till dem i sidan och lägger till spöet. Kanske inte är hårt, men det är endå ett straff.. Varför är det okej på en häst och inte en hund? Självklart, är det inte okej på vilket djur som helst. Men varför är det mer accepterat på hästar? Djupa tankar.. Är det rätt att rida som vi gör egentligen? Inte ett dugg naturligt. Känner mig delad, ena halvan av mig har alltid vart för det mer naturliga hållet att hästarna ska få vara hästar och vill säga helt naturligt inga sadlar och diverse bett, sporrar osv. Inget tvång helt enkelt! Det handlar egentligen om att hitta rätt kommunikation och förstå sin häst bättre och betydligt djupare än vad man egentligen gör i dagens häst sammhälle om man ska se det mer allmänt. Vore inte det en mer utmaning att hoppa utan sadel och träns, få hästen att göra allt i dressyrväg utan sporrar och kandar? Medans min andra halva är bekväm där jag är idag.. Den engelska ridningen som man lärt sig sedan små barns ben och nu är "bra" på.. Ska man börja om från början och vänta många år tills man kan rida igen bara för att man inte ska ha sadel och träns, eftersom det i många fall räknas som ett sorts tvång.. Inte naturligt.. Mina funderingar, vad som är rätt och fel. Sådant är så svårt..

Men det är ju egentligen självklart vad som är rätt, är man en riktig djur/hästmänniska och verkligen tänkte på sin häst så borde man ta bort sadlar, träns på en gång. Inga mer tvång.. Man lär känns sin häst ÄNNU djupare, du ska kunan läsa den utan och innan. Att man inte gjort det handlar kanske om lathet. Finns tom bevisat att inga sadlar är bra för hästen, hur välanpassat och utprovad den än är efter hästen. 15 min OK, 20 min domnar hästens muskler osv..  Vi kanske bara borde sitta och kolal hur hästarna verkligen rör sig i hagen, hur din häst beter sig. Den kommer fram till dig när den själv vill, inga tvång, inga grimmor.. Ingen som drar i ett grimskaft. Man är för lat för att börja om helt från början och tom ännu mer tillbaka än från början. Kunan gör allt man gör fast mer i harmoni och att utan tvinga fram, för vad hade hänt om vi hade löshoppat utan linor? Förmodligen till 99% så hade hästen sprungit åt sidan. Hur fantastiskt hade det inte vart att löshoppa utan linor på sidorna av hindret? Jag bara tar mig en riktig tankeställare..

Vad tycker ni`ang. detta samtalsämne?

2 kommentarer:

  1. Om man nu ska se till vad som är naturligt för hästen ska man släppa ut dem i en stor hade på flera hundra hektar varierad terräng och låta den gå där.
    Ingen häst vill bli riden. Ingen häst föds med sadel på ryggen. Människan vänjer hästen vid att acceptera läget. Att acceptera människan som ledare. Och hästen är ett flockdjur, som följer ledaren. Hur man sen väljer att förvalta sitt ledarskap är upp till var och en.
    Ang sadlar finns det så många ryttare som är obalanserade och ojämna att det är hugget som stucket med sadel eller utan. Du kan inte få en häst att jobba avslappnat med en ryttare som far runt som ett popcorn..
    Att rida hästen med sätet och vikterna borde vara målet med all ridning.

    SvaraRadera
  2. Kunde inte skriva längre.. Men är du intresserad av att lägga mer fokus på att rida med säte och vikter kan jag rekommendera "centrerad ridning" av Sally Swift

    SvaraRadera